UD I DET BLÅ MED PROJEKT NØRREÅ

– Fællesskab, natur, motion og sund kost på tværs af alder og landsbyer

Vi drømmer om at blive områdets puls og skabe liv i lokalområdet. ’Ud i det blå med Projekt Nørreå’ er en vision om at skabe et fællesskab omkring natur, motion og sund kost på tværs af aldersgrupper og i samspil med landsbyerne langs med Nørreåen. For at kunne styrke og videreudvikle vores fællesskab og aktiviteter, har vi brug for rammer der understøtter vores vision. Det indbefatter byggeri af et multi aktivitetshus i sammenhæng med eksisterende faciliteter på Nørreå Friskole & Børnehus samt udendørs faciliteter såsom shelters, kano/fiskeplads og aktivitetsbane, som tilsammen udgør det nye Nørreå Natur- & Fritidscenter og sikrer, at ’Ud i det blå med Projekt Nørreå’ kan få mange brugere uafhængig af åbningstider. Nørreå Natur- og Fritidscenter får en unik beliggenhed i Nørreådalen, da mange landsbyer i tre kommuner har et tilhørsforhold til området, og centret ikke er bundet op på ét snævert lokalområde.

Vi er en flok mennesker, som bor og færdes i og omkring Nørreåen. Vi sejler, svømmer, cykler, går og kører i området til dagligt, og vi ved rigtig meget om vores smukke område.

Det er gået op for os, at der er mange ting, som vi ikke ved om naturen, faunaen, floraen og historien omkring åen. Hvor kan man så finde den information, der vil gøre os alle sammen klogere på dette spændende område? Ja, der er faktisk ikke noget sted i hele ådalen fra Viborg og til Randers fjord, hvor man kan læse, se, opleve og få fingrene helt ned i åen for at udforske den. Nørreåen er svært tilgængelig på stort set hele strækningen. Man kan få en kano i land ganske få steder, og der er ikke et sted, hvor man kan få info om området.

Det ønsker vi at lave om på med et center, hvor der er mange forskellige aktiviteter, og som kan bruges af stort set alle brugergrupper. Det skal være muligt at komme helt tæt på åen, samt overnatte under primitive former. Man skal kunne benytte toilet og bad døgnet rundt. Der skal kunne laves mad på bål, men også under mere civiliserede former. Der skal være aktiviteter for børn og voksne i form af leg og sport, og så skal der være mulighed for læring.

Ved at lave forskellige aktiviteter det samme sted, vil man kunne “lokke” folk ned til åen, som normalt ikke bruger naturen. Når man f.eks. afleverer sit barn til gymnastik og alligevel skal vente en time eller mere, så er det jo oplagt, at man lige går en tur ned til åen, og så kan det jo være man synes, at det er så dejligt, at man vælger at tage hele familien med derned en anden gang. Vi håber, at det at hele anlægget er dekoreret med billeder og fortællinger fra Ådalen, vil øge interessen for at besøge naturen i området.

Vores tanke har udviklet sig fra at være et naturcenter med udstilling om landskabets kulturhistorie og tidligere bosætninger, flora og fauna i Nørreådalen, shelters, udekøkken m.m., til også at omfatte et multihus, som kan bruges til sport, madlavning, fitness, teaterforestillinger, sammenkomster, mm. I multihuset etableres også et NaturLAB, som skal bruges til undervisning i fysik, biologi mm, dels af skolen og dels af f.eks. naturvejledere, spejdere og andre. Det er også planen, at gøre husets varmeforsyning i form af jordvarme og solceller til en aktiv del af undervisningen.

Den første plan var at lægge naturcenteret på vores sportsplads, men snart kunne vi se, at der var store fordele ved at lægge det i forlængelse af Nørreå Friskole & Børnehus bygninger. Dels er der den fordel, at vi kan deles om en række faciliteter sammen med skolen, som vil kunne benytte stedet i dagtimerne. Dermed har vi mulighed for at etablere et stærkt samarbejde omkring selve driften af Nørreå Natur- & Fritidscenter. Dernæst kan vi kombinere ”Natur og Fællesskab” med ”Motion og Sund Kost” ved at lave et multihus sammen med naturcenteret og derved benytte de faciliteter, der er i omklædningsrum, køkken og NaturLAB, så der bliver adgang for en mangfoldighed af forskellige brugergrupper.

Nørreå Natur- & Fritidscenter skal også kunne bruges til større gruppebesøg og overnatninger. Nørreå Friskole & Børnehus samarbejder bl.a. med andre friskoler og er en del af Grænseforeningens udvekslingsprogram og har længe haft et ønske om at kunne tilbyde andre skoler et ophold på stedet. Det forventes også at blive attraktivt for folkeskoler i nærområdet at benytte faciliteterne til undervisning og ophold. Der er desuden planer om sommerskoler inden for ”outdoor og idræt” med fokus på sund kost og motion.

Med ’Ud i det blå med Projekt Nørreå’ ønsker vi at skabe rammerne for et fællesskab omkring naturen, læring i det fri, motion og sund kost, som mange brugergrupper kan få glæde af på tværs af alder og landsbyer i omegnen. Visionen er, at tilbuddet i overvejende grad skal være døgnåbent og frit tilgængeligt (shelters, bålhytte og udekøkken). Der vil blive opkrævet en lille betaling via en MobilPay løsning eller lignende, som vil give os oplysninger om brugerne. De resterende lokaler vil kunne benyttes af alle ved at leje sig ind eller ved at tilmelde sig til de foreningshold, der bliver tilbudt gennem samarbejdet med den lokale idrætsforening; Team Nørreå.

Hvad skal bygges?

  • Nybyggeriet vil også omfatte et multihus, indeholdende motionsfaciliteter (minihal og fitnessrum), mødefaciliteter, depotrum og et NaturLAB med fokus på formidling omkring Nørreådalens natur og naturvidenskab. Multihuset skal ligge i forbindelse med gymnastiksalen på Nørreå Friskole & Børnehus, hvor der i eksisterende bygninger indrettes køkken og omklædningsrum, som kan anvendes både i forbindelse med aktiviteter og arrangementer i såvel gymnastiksalen som multihuset.
  • Aktivitetsområde; På den anden side af multihuset, skal der bygges en multibane med aktivitetsområde. Derved placeres alt ”parcelleret” idræt modsat outdoorfaciliteterne – set i forhold til multihusbygningen, som ligger centralt placeret (se bilag 2).
  • Outdoordelen; Der skal bygges seks fuldtømmer shelters og 2 til 3 åbne runde hytter, der skal indeholde bålplads, udekøkken og spiseområde. Denne del ligger på den side af multihuset, hvor NaturLAB ligger, så det giver god mulighed for at kombinere teori og praksis. Denne placering ligger tættest på Nørreåen, og dermed det naturområde med stier, kano/fiskepladser og fugletårne, som vi ønsker at skabe adgang til via Nørreå Natur- og Fritidscenter.

Arealerne omkring multihuset er tænkt ind i projektet som en overgang til den omkringliggende natur med aktiviteter såsom outdoor, madlavning, NaturLAB og naturleg. Derudover tænkes en overgang fra udendørs sport og aktiviteter til indendørs madlavning og læring i sund kost.

Brugere

  • Nuværende brugere af Nørreå Friskole & Børnehus’ faciliteter til motion og madlavning er skolen selv, Børnehuset (gymnastiksal, legeplads og udeliv), Team Nørreå med 230 medlemmer (gymnastik, sommeridræt, petanque, familie-outdoor, fodbold og bordtennis), fritidsklubben Mimers Brønd (drama, musik, madlavning og friluftsliv) og Nørreå Støtteforening (fester og kulturelle arrangementer. Nørreåskolen bruger desuden området omkring skolen aktivt i undervisningen i bl.a. fagene Natur og Teknik, Leg og Læring og idræt. Skolens køkken bruges derudover af adskillige uformelle madlavningshold.
  • Fremtidige brugere forventes at være ovenstående, hvoraf flere kan udvide deres aktivitetsniveau, når Projekt Nørreå gennemføres. I forbindelse med projektet er der desuden skabt kontakt til andre brugergrupper, private interessenter og foreninger i området, som forventes at øge antallet af brugere væsentligt. Den øgede adgang til naturen og de nye faciliteter understøtter endvidere nye brugergrupper inden for natur og friluftsliv. De lokale spejdere har vist stor interesse for at bruge området fremover. Mountainbikerne vil kunne bruge faciliteterne som base, og vandrelaug er også en fremtidig brugergruppe. I forbindelse med stiftelsen af den selvejende institution Nørreå Natur- & Fritidscenter 15. september 2020 udgør 15 foreninger/organisationer repræsentantskabet (Bilag 6), hvilket lover godt for de fremtidige aktiviteter. Repræsentantskabet er åbent for fremtidige brugergrupper og forventes løbende at blive udvidet.

●       Samarbejdsparter i etableringsfasen

  • Vi har i projektgruppen arbejdet på at skabe samarbejder på tværs af mange interesser. De primære samarbejdspartnere i etableringsfasen er:

●       Nørreå Friskole & Børnehus

  • Nørreå Friskole & Børnehus er en institution med omkring 55 børn i vuggestue og børnehave og mere end 100 elever på skolen. Med deres værdibegreber natur, bevægelse, udvikling, faglighed og hjerterum skabes den røde tråd for børn fra 0- 16 år og deres familier. Allerede fra vuggestuen arbejdes der bevidst med naturpædagogikken, og institutionen arbejder løbende målrettet for det grønne flag. Det globale udsyn og samarbejdet i et stort fællesskab er ligeledes et vigtigt punkt i institutionens dagligdag. Hertil hører også det tætte samarbejde med Grænseforeningen og mindretalsskolerne. Skolens elever fra 3.-9. kl. deltager i elevudvekslingen, har venskabsklasser, og familierne huser individuelt feriebørn. Nørreå Friskole prioriterer årlige besøgsture til skoler i Grænselandet og inviterer ligeledes til Nørreådalen. Etableringen af Nørreå Natur- og Fritidscenter vil betyde, at skolen yderligere kan udvide dens samarbejde med grænselandet, så venskabsskoler i højere grad kan komme på besøg og afholde lejrture og fagdage i Danmark. Der vil ligeledes kunne laves et tættere samarbejde med klubber tværs over grænsen.

●       Team Nørreå idrætsforening

  • Team Nørreå, som blev dannet den 7. januar 1970 under navnet Nørreå IF,, sætter sit klar aftryk på det aktiv fritidsliv i Nørreådalen. Foreningen holder til i smukke omgivelser på Skjern Stadion, hvor foreningen råder over et stort fodboldanlæg med cindersbane og klubhus. Foreningen træner bl.a. i gymnastiksalen ved Nørreå Friskole & Børnehus. Foreningen har i dag 230 medlemmer og tilbyder både bordtennis, fodbold og petanque. Desuden har foreningen 4 gymnastikhold og et fitnesshold. Nyeste skud på stammen er familie outdoor og sommeridræt, som foreningen har lanceret med solid opbakning. Team Nørreå er en aktiv lokal idrætsforening, som favner både de lokale landsbyer Løvskal, Hjorthede, Tindbæk og Lee samt landsbyerne Vester- og Øster Velling samt deres opland. Team Nørreå har tradition for at samarbejde med andre idrætsforeninger bl.a. Trojka IF og Vester Velling IF. og ser dette som et naturligt led i at styrke sammenhængskraften i Nørreådalen.

Nørreå Støtteforening

Støtteforeningen arbejder for at bevare og styrke et aktivt lokalsamfund samt være en del af lokalområdets ønske om at vedblive og skabe udvikling for alle beboerne. Der afholdes forskellige arrangementer med henblik på at indsamle penge, som foreninger i lokalområdet kan ansøge om. Etableringen af Nørreå Natur- og Fritidscenter vil betyde at støtteforeningen kan lave større arrangementer og dermed øge kendskabet til deres arbejde.

Hjorthede, Lee og Skjern menighedsråd

Ungdomsklubben “Mimers Brønd” drives af kirkerne i Lee, Hjorthede og Skjern i samarbejde med Nørreå Friskole,  og der undervises i drama, musik, udeliv, madlavning og kunst. Klubben er for alle elever fra 4. – 9. klasse, og man behøver ikke at gå på Nørreå Friskole for at kunne være med. Tjek klubbens hjemmeside på http://www.ungdomsklubben-mimers.dk. Etableringen af Nørreå Natur- og Fritidscenter vil betyde, at ungdomsklubben kan udvide deres aktiviteter og medlemstal. 

Byggeprocessen

Lokalt engagement; Alle foreninger omkring Nørreå Friskole & Børnehus drives af frivillige. Nørreå Friskole og Børnehus’ forældrekreds har tradition for at involvere sig i frivilligt arbejde omkring to årlige arbejdsdage, styning af lindetræer, rengøring af skolen og meget mere. I de nærliggende landsbyer Løvskal (www.lovskalhus.dk), Øster Velling (https://www.ostervelling.dk/home) og Vester Velling (https://vvif.dk) har der i de senere år været gennemført større byggeprojekter båret af frivillige. Der er således både tradition for og kompetencer til at gennemføre projekter med inddragelse af frivillige. Derudover er den lokale idrætsforening Team Nørreå meget aktiv med sine mange foreningstilbud (www.teamnoerrea.dk). Nørreå Støtteforening arrangerer indsamlinger og står for arrangementer, som genererer penge til aktiviteter, alt sammen drevet af frivillige.

Det næste skridt fase 2

Når hele projektet er færdigt, vil vi arbejde målrettet på at få stisystemer langs med Nørreåen, fugletårn, naturhavn, m.m. etableret. Dette arbejde vil ske i tæt dialog med lokale lodsejere og Viborg Kommune om de arealer, som vi kan tænke os at inddrage i fase 2 af vores projekt. Der er bl.a. allerede etableret en ”Spor i Landskabet” sti i lokalområdet, som kunne tænkes at indgå i det fremtidige stisystem i og omkring ”Projekt Nørreå”.

Projektopstart/afslutning

Projektet forventes opstartet 2021 og afsluttet 2023.

Landskabsstrategi for Nørreådalen

I starten af 2020 startede arbejdet med udviklingen af “Landskabsstrategi for Nørreådalen” med Københavns Universitet (KU) som primus motor. Formålet er at lave en strategi for, hvad der skal ske i Nørreådalen i fremtiden. Landskabsstrategien skal beskrive, hvad landmænd, brugere, jordejere, lokalsamfund, erhverv og bosiddende kan og vil satse på i området. Indholdet i denne landskabsstrategi bliver udformet sammen med alle, der har en interesse i Nørreådalen. Der har i denne forbindelse været afholdt arrangementer,  foredrag, morgenkaffemøder og ekskursioner. Nu er der nedsat en strategigruppe, som skal arbejde videre med strategien.

KU har desuden gennemført interviews med en stor andel af lodsejerne i Nørreådalen i Viborg, Favrskov og Randers kommuner. Resultaterne er fulgt op med offentlige møder, ligesom de offentliggøres i rapporter og på Viborg Kommunes hjemmeside; www.viborg.dk/norreaadalen

Landskabsstrategien, som er et tværkommunalt samarbejde mellem Randers, Favrskov og Viborg Kommuner, forventes færdig ved udgangen af 2021. Strategien indgår dels som et forskningsprojekt med KU (Regionale Landskabsstrategier), og dels som et komplementært projekt til LIFE IP Natureman (Landmanden som naturforvalter).

Landskabsstrategi Nørreådalen og Nørreå Natur- og Fritidscenter

Vores projekt falder fint i tråd med de foreløbige resultater fra arbejdet med projektet og den ånd, der er i strategigruppen, som vi selvfølgelig en del af. Jørgen primdahl, som er projektholder fra Københavns Universitet, har desuden skrevet et støttebrev til Nørreå Natur- og Fritidscenter, som kan læses i bilag 7.

Stiftende generalforsamling i Nørreå Natur- og Fritidscenter

Den 15. september 2020 blev der afholdt stiftende generalforsamling i Nørreå Natur- og Fritidscenter, hvor vedtægterne blev godkendt, og der blev valgt en bestyrelse på 7 personer. I repræsentantskabet sidder 15 foreninger og organisationer, som alle har stor interesse i Nørreå Natur- og Fritidscenter.