Nyhedsbrev forår 2024

Kære familier ved Nørreå Friskole & Børnehus!

Eftersom årets start overraskede os med is og sne i uanede mængder, kan vi nu glædes over nyudsprungne buske og forårets gule farver.

Med årets start blev også vores ombygning klar, og dog mangler lige nogle branddøre for at få den sidste tilladelse, så køkkenet og brusere kan ibrugtages. Dette forventes afsluttet i de kommende uger. Så venter næste byggeprojekt lige om hjørnet, når det gamle skolekøkkenet forvandles til to nye undervisningslokaler. Pladsen gavner en skøn og stor kommende 0.klasse og flere delte klasser.

Januar bragte også fornyelse med sig – skolens gamle produktionsuge blev med stor succes forvandlet til et minisamfund med bank, café, genbrugsforretning og meget mere til stor glæde for børn og voksne på stedet.  Store og små arbejdede tæt sammen og fra dagens løn kunne der nydes mad i caféen og en god massage eller neglepleje i skønhedssalonen. Børnehaven kom ligeledes på besøg til både smagsprøver og casinobesøg.

Inden vinterferien fulgte en farverig fastelavnsfest for både børnehuset og skolen. Ligeledes lød startskuddet for uglegruppen, der nu er i skole hver onsdag og ellers også huses i SFO`en, hvor de lige så stille forberedes til skolehverdagen. Her øves der at være skolebørn, foruden turdage, skoleonsdage og formiddage i gymnastiksalen.

Marts måned har i børnehuset været præget af fokus på samlinger og sproguge, mens skolen netop har afsluttet med musical og teater. I år opførte 0.- 4. en musical– MGP gennem tiden og 5.-9 kl. en komedie om Danmarks historie.  Dog har vi ikke kun selv lavet teater, men også været inviteret af vores venskabsskoler MammenFri og Gudenådalens Friskole.

I fredags mødtes børnehaven og skolen til skolerne sangdag.  Vi så udsendelsen direkte på DR, varmede op, lavede fagter og sang sammen.

Nu glæder vi os til vores fælles arbejdsdag sammen med jer d. 6.april.

God påske. På husets vegne, Corinna.

Arbejdslørdag…..d. 6.4. kl. 8.30. Husk at tilmelde jer via linket på famly/Classroom – vi har brug for jeres hjælp til anfaldende forbedringer!

I denne forbindelse efterlyser vi også en forældre/hjælper, der kan lodde!

Hjælpere søges stadig til skolens pædagogiske dag d. 26.4.24 fra 8.20 til 13.30

Søges: Gamle Pixi bøger, gode kontorstole, to projektorer og whiteboard tavler- alle størrelser!

Al henvendelse til Corinna til leder@norrea.dk eller mobil 26669947.

Velkommen til:

Huset:      Pedel praktikant Jan

Børn i Børnehuset:   Bo, Liva, Gry og Erik i børnehaven.      

Elever på Friskolen:  Frej (0.kl.) og Karl (4.)

Nørreå Børnehus

Vuggestuen

Vi har afsluttet vores Grønne Spirer emne vinter, hvor vi havde fokus på mus. Vi er lige startet op med vores emne om forår, hvor vi vil have fokus på forskellige så- og spireprojekter samt egern som fokusdyr. Vi oplever en gruppe dejlige børn, der gladeligt deltager i de aktiviteter vi tilbyder. I fællesskab opretholder vi traditionerne. Siden sidst har vi haft en dejlig fastelavnsfest og æggejagt på legepladsen.

Børnehave

Sprogforløbet blev afsluttet med visning af 2 forskellige eventyr i form af skuespil for hinanden. Mariehønsene spillede Rødhætte og sommerfuglene spillede Klodshans.

Vi har øvet os i 14 dage ved at fortælle eventyret gentagne gange til samling. Lopperne fra vuggestuen var også inviteret.

Uglerne

At være en del af et helt specielt fællesskab – at blive mødt af ældre børn, som tager imod med åbne arme og smil på læben, som viser rundt og inviterer ind i legen, som hjælper og guider de nye førskolebørn i alt det nye og spændende som vi nu har taget hul på.

Vi er med til morgensamling – leg i skolegården – på tur til legeøen – har vores 1. “opgavebog” og er en skøn flok på 17 kommende førskolebørn, der på vores turdage også gerne tager i Tipien, snitter, saver, finder troldespor, farver pinde og spiser kanelsnegle.

Sang og Samlinger

Når nye tiltages laves, kommer også personalet på ud- dannelse. Her har børnehuset  kursusoplæg ved Stine fra MusikkensHus. Der er fokus på sang og samlinger, som vi gerne vil styrke og som der kan ses på billeder og høres fra børnenes stemmer i børnehuset, så går det allerede strygende. Foruden dette har en flok været på kursus med Annette Prehn med fokus på den hjernesmarte pædagogik. Desuden har vi nydt endnu en pædagogisk dag sammen med emnerne skæld ud/hjernesmart og evaluering på børnemiljø.

SFO

Vi er igang med at gøre vores lille SFO – lokale til højre til et hyggeligt spil-rum. Vi håber det bliver et lokale, børnene har lyst til at opholde sig i og hygge sig med diverse bræt og kortspil. Sammen med børnene, er vi allerede kommet godt igang med det. .    Nogle af billederne er fra turen, hvor vi bla trampede orm op. Da børnene er noget lettere end voksne, er de også bedre orme-trampere, og derved får de også flere orm op af græsset. Sjovt og høj klasse!

Nørreå Friskole

0.-1. Klasse

Bogstavefest, læsemakker, ude-undervisning med hentedikat, besøg på ruinen og kortstafet – dette er kun et udpluk af de aktiviteter de mindste oplever på en forårsuge.

2. Klasse

 Vi arbejder med et skønt skønt skønt litteratur emne om følelser: kærlighed, vrede, sorg, glæde, forelskelse – vi arbejder med det igennem bøgerne om frk. Ignora. En pige, der på mange måder minder meget om Pippi Langstrømpe.

Vi arbejder med bøgerne på forskellige måder: skriftligt, dialogisk oplæsning, kreativt, vi løber, kravler og snakker om bøgerne – skrevet kærestebrev, vandtårne, stjerner. Hver fredag fodrer vi vores bogorm Bo, som snor sig rundt i klassen, og vi har vores VIP-person. Sidste VIP var Albert Einstein – eleverne skal i fællesskab med mor og far finde oplysninger om vores VIP, og så snakker vi om det på klassen. 

3. og 4. klasse

Vi har haft særlig fokus på læsning, hvor eleverne har arbejdet med læselyst. Eleverne skulle læse højt for hinanden, læse selv i 10 minutter og sidst spille læsespil, hvor de skulle finde udvalgte ord og indhold i deres bøger. Humøret var højt og børnene nød timen.

5. og 6. klasse

De sidste måneder har begge klasser bygget modeller af skolen, sjove skraldespande til tyggegummi, robot-arme, transportbånd, kuglebaner og skøre maskiner. De har undersøgt støj-niveau og internetvaner, designet et spil og lavet deres egen maling. Sidst i januar skulle deres arbejde vises og bedømmes til den årlige Naturfagsmarathon i Grundfoshallen i Bjerringbro. Nervøsiteten kunne måles inden start, da de fleste synes, det var svært, at skulle stå foran ukendte dommere, men alle klarede det super godt, så 2. runde blev klaret i overlegen stil

Udskolingen

I naturfagsugen sammen med Mammenfri og Gudenådalens Friskole var det centrale emne en bæredygtig vandforsyning. Eleverne var på besøg hos Bjerringbro rensningsanlæg, her hørte de om mekanisk og biologisk rensning, andet hold arbejdede i laboratoriet med modellering og undersøgelseskompetencen, og tredje hold så film om vandmangel i Lake Mead i Arizona og hvordan man håndtere manglen på drikkevand i området. Desuden blev der arbejdet med fællesfagligt forløb Turbovækst fra Lifefonden. Her arbejder de med 3. Verdenslande og deres problemer med at brødføde befolkningen. De skulle finde løsninger der kunne forbedre fødevareproduktion. De lavede gødning og arbejdede med katalysatorer.

Skak-dag med Dansk skoleskak

Alle eleverne fra 2.-9.kl fik prøvet skak, nogen for første gang, andre på nye måder.

Skak-spillet gav en rigtig god ro i 75min, 32 elever samlet i et lokale. Der blev spillet i respekt, som i en rigtig “gentlemansport”. Mange gode værdier man kunne tage med videre i skolen og hverdagen.

Kalenderen

Under http://norrea.dk/faelles-aktivitetskalender/ finder I en kalender, der opdateres løbende.

Lukkedage/ferie/vigtige datoer!

Uge 13 til og med 1.4.       Påskeferie/lukket i begge huse

6.4.24                                  Arbejdsdag

24.4.24                                Generalforsamling kl. 19

25.4.24                                Bedsteforældredag i Børnehuset

26.4.24                                Pædagogisk dag -Skolen                         

5.-8.5.24                              Lejrtur 7.kl.

6.-8.5.24                              Lejrtur 0.-6.kl.

10.5.24                                Lukkedag

Sidst i maj                          Heldagstur Børnehuset

5.6.24                                  Skolen lukket

14.-15.6.                             Sommerfest Støtteforeningen

26.6.24                                Dimission 9.kl.

28.6. 24                               sidste skoledag inden sommerferien

Uge 29-31                           Huset ferielukket

12.8. 24                               Skolestart 2024/2025

Comments are closed.